Biztos pont egy jó ebédhez – Csókafészek, Balatongyörök

Ismét egy olyan hely fog következni, amit méltánytalanul elhallgatnak az online médiában, és nagyítóval kell keresni a róla szóló cikkeket. Pedig kiváló étteremről beszélünk.

Ez nem más mint a Csókafészek, a Szépkilátónál, Balatongyörökön.

Nincs meg, mi az a Szépkilátó? Egyrészt egy kicsit szégyelld magad, másrészt legközelebb tervezd be a Balaton egyik legszebb részét az utazásaid közé. A látvánnyal talán csak a világosi magaspart vetekedhet.

A Csókafészeknél pedig tudják, hogy ennél ideálisabb helyen nehezen lehetne éttermet elképzelni ezért a szépkilátó szélén rendezkedtek be. Aki betér ide, mindenképp a teraszra, vagy az ablakokhoz legközelebbi helyet szemelje ki. Új élménnyel gazdagodik étkezés közben. Nagyjából ilyennel:

Ezt télen-nyáron szívesen bámulja az ember – nem véletlen, hogy egész éves nyitvatartással csábít az étterem. Februárban például nem tudtunk ebédelni náluk, mert teltházzal mentek. Még egyszer mondom: februárban…

Ennyit a körítésről, lássuk mit tudnak vendéglátás címén felmutatni.

A pincérek például csupa jót, nehéz lett volna bármi kivetnivalót találni a felszolgálás minőségében. Rengetegen írnak a különböző online felületeken bunkó személyzetről a Balaton minden szegletében, de – saját tapasztalatból kiindulva – elenyésző számú barommal találkozni, inkább a kedvesség volt a jellemző. Tudva, mekkora stresszel és milyen fizetéssel jár mindez, tényleg nagy-nagy köszönet azoknak, akik bevállalják. Még úgyis, hogy a legtöbbjüknek eredetileg nincs sok köze a szakmához…

Ez a része annyira rendben volt itt is, hogy szokásomtól eltérően megkértem a pincérlányt, ajánljon ételt. Ő rábökött a zöldborsókrém levesre mentával és a hagymás rostélyosra, én meg vigyorogva bólintottam, hogy ez így nagyon rendben lesz. Még nagyobb lett a vigyor, amikor megérkezett az első fogás:

Aki bírja a zöldborsó menta kombót, az itt megtapasztalhatja, milyen csúcsra járatva a két összetevő közti harmónia. Nos, isteni, de tényleg 🙂

A borsón érződött, hogy nem valami fagyasztott borzalom, hanem frissen lett péppé verve hosszú, boldog élete után! A sonkás-hagymás csoda sültgombóc meg szuperül kiegészítette az egyébként is remek levest. Jár a piros ceruzás kisötös.

Aztán megjött ez:

Hagymás rostélyos, dijoni mustárral meg héjas krumplival, amit valami nagyon menő, de hamar elfelejthető névvel illettek. A szaft, a finom kéreg a húson, a tökéletes sütés… az egész belehempergetve a pikáns mustáros csodába és a nem kellemetlenül, hanem pont eléggé zsíros krumplival megspékelve – mind-mind nagyszerű élménnyé varázsolták a főfogás elfogyasztását!

Hát zseniális és kész! Egy falat nem maradt belőle és valószínűleg egy kétszer ekkora adag is eltűnt volna.

Iszonyat lelkes lettem ilyen főétel után, úgyhogy a terv az volt, hogy megkoronázom az egészet a desszerttel, amivel Kistücsök magasságokba emelkedik a Csókafészek és elfoglalja méltó helyét a Balaton csúcs éttermei között. Erre a legalkalmasabbnak a zöldalmás mákosguba-torta, bourbon vaníliaöntettel tűnt. A pincérlány ajánlását nem vettem igénybe, de úgy éreztem aznap nem tudok mellényúlni.

Pedig de… öntét nélkül nincs jó mákosguba, és ez nagy igazság. Sajnos a vaníliás íze semmilyen volt, olyan mintha ott sem lett volna. Azért nem kell megijedni, egy ilyen átlagos desszert sok helyen elférne, de itt pont ennek sikerült lerontani egy icipicit az összképet.

Szóval a Csókafészek remek étterem, szuper kajákkal és kedves személyzettel. Az árak viszont már nem ilyen kedvesek, 6000 Ft felett járt a végső elszámolás (2017-ben vagyunk). Ennek ellenére csak azt tudom mondani, hogy ha a környéken jársz és belefér a keretbe, mindenképp ülj be ide egy jó ebédre, mert az egyik legjobb balatoni gasztroélményben lesz részed.

Mást is érdekelhet? Oszd meg velük!
Hasonló jóságok: