Elsüllyedt város a Balatonban?

Akármilyen viccesen hangzik, könnyen lehet, hogy elsüllyedt település romjai találhatók a Balatonban, sok egyéb történelmi lelet mellett. A feltárást pénzhiány nehezíti.

A régészek régóta tudni vélik, hogy rengeteg kincset rejthet a Balaton, köszönhetően a vízsszint állandó ingadozásának:

Sajkodnál és Szántódnál a búvárrégészek régen megpróbálták feltérképezni, mit is rejt a mélység. Ekkor találtak a mederben útmaradványokat. Mivel a tó vízszintje különböző korszakonként változott, akár 2-3 méter is volt az ingadozás, így sok minden lehet most a víz alatt, ami egykor a felszínen volt.

Örvényes közelében például római kori épületmaradványok vannak a mélyben. Az akkori Balaton-medence kedvelt üdülőhelye volt a gazdag rómaiknak, akiknek hagyatéka azóta víz alá került.

Hasonló sorsa juthatott egy kora középkori magyar település is, amelyet egy XIII. századi oklevél említ Tihanytól nyugatra. A Losta nevű terület azóta nyomtalanul eltűnt, de többen vélik úgy, hogy létezhetett, csak meg kellene keresni a nyomait a mélyben. Ezt támasztja alá egy 1727-ben készült felmérés, amely megemlíti, hogy a Tihanyi félsziget nyugati oldalán a mederben falmaradványok láthatók, a búvárok azonban középkori nyomokat nem találtak.

A török megjelenése után az 1700-as évek végéig aztán mesterségesen magasan tartották a vízszintet, melynek következtében a tó kiterjedése a mainál jóval nagyobb volt (Szigliget, Tihany és Fonyód például szigetté vált), és ekkor tűnhetett a balatoni falucska:

Dr. Tóth Árpád búvárrégész szerint:

Azt a tényt meg tudom erősíteni, hogy a Balaton rejt római és bronzkori, sőt, Árpád-kori leleteket is. Több mint tíz éve végeztünk víz alatti kutatásokat Veszprém és Somogy megye területén, és ez idő alatt találtunk a mélyben épület- és útmaradványokat.

Ugyanakkor mindenkit óva int attól, hogy felcsapjon amatőr régésznek, Magyarországon ugyanis bármilyen régészeti feltárás – így a víz alatti is – engedélyhez kötött. Minden régészeti érték, amit a földben vagy a víz alatt találunk, az állam tulajdona.

A feltárást sajnos nehezíti, hogy a magyar tenger nagyon iszapos. Az iszapréteg pedig könnyen felkavarodik, így a látótávolság csekély a tóban, és ez lényegesen lelassítja a kutatást, a feltárást. A másik probléma a finanszírozás hiánya.

Azért amíg élünk, remélünk, hátha előkerül a Balaton Atlantisa!

Forrás: hirbalaton.hu, veol.hu

Képe forrása: eletestudomany.hu

 

Mást is érdekelhet? Oszd meg velük!
Hasonló jóságok: