A legszebb kilátó és a legfeleslegesebb múzeum egyben

Balatonföldváron tavaly adták át a magaspartra épített hajó formájú kilátót 474 milliós uniós támogatásból. Ha már nyert a város, hozzácsaptak egy hajózástörténeti múzeumot is. Kérdés, hogy érdemes volt-e.

A földvári magaspart alapból nem gyenge látvánnyal sokkolja az arra járókat. Tessék csak nézni:

A rozsdás undormányra mi sem találtunk magyarázatot, hacsak nem ezzel akarnak mindenkit rávenni, hogy bemenjen a látogatóközpontba.

Egy biztos: ez a kilátás 25 méterrel magasabbról biztosan még szebb, ráadásul a hajó formájú épület igazán impozáns lett… sőt ki merem jelenteni, hogy kevés szebb épület van a Balaton közelében, így másokkal együtt mi is úgy döntöttünk, megnézzük ezt a csodát.

Kicsit értetlenkedve fogadtuk az 1500 Ft-os belépőt, de az igen kedves pénztáros hölgy közölte, hogy ebben benne van a múzeum megtekintése is. No, így már indulhat a túra!

3 szinten mutatják be a látogatóknak a balatoni hajózás történetét, különböző interaktív kütyükkel.

Az elsőn egyből egy tablet segítségével tehetünk virtuális sétát az összes balatoni kilátóban. Tök jól hangzik a dolog, de valahonnan már ismerős: mi is bemutattuk a 3dpano projektjét, amit egyébként a neten bármikor elérsz. Nem hiszed? Klikk ide. Ez sajnos az összes kirakott tabletre jellemző. Mindegyiken egy honlapot dobnak a látogatók elé, ami elsőre vicces, másodikra kicsit kínossá válik, harmadikra pedig elkezded megtrollkodni a cuccokat. Kb. 2 perc kell hozzá, hogy a google űrlapokra navigáld magad… aztán szerencsétlen dolgozó teheti helyre az egészet. Naponta százszor, gondolom.

És ez tökéletesen jellemző az általános színvonalra az épületben. Van egy interaktív térkép a tóról, amin egy táblát húzogatva kéne megjelennie a kikötőknek. A tábla azonban elromlott és Keszthely magasságában már Almádit mutatja. Lehet fotózkodni egy vitorlás bábuval, de a fényképező (vagy a program?) ottlétünkkor rossz volt. Terjedelmes leírásokat kapunk a tó/hajózás történetéről, de minden másodikban ugyanazok a mondatok szerepelnek! Videókon szolgáltatnak információt a településről, de itt is ugyanazt a 2 mondatot ismétlik. Ráadásul villámgyorsan kell olvasni:

De most őszintén: ki jut ennek végére? Ki fog ez alapján Balatonföldváron tájékozódni?

És akkor még meg sem említettem a leginkább alvásra használható mozitermet, ahol a vitorlázás lehető legunalmasabb bemutatóját vetítették, a lehető legrobothangúbb narrációval. Ugyanitt az emelet felét függőszékek foglalják el. Az eddigiekből kiindulva az ember arra gondol, hogy biztos nem volt mivel kitölteni a teret. Marha kényelmes, de amúgy funkciója nem sok van.

Különösen bosszantó, hogy ezeket a hiányosságokat apró odafigyeléssel, minimális befektetéssel ki lehetne javítani, de az egész koncepción az látszik, hogy

csak b*sszunk ide valamit, ami indokolja a több százmilliós költségeket.

Azért előfordulnak jópofa dolgok is: például a pörgő-förgő kis műanyag vitorlások, a szélerősséget mutató ventilátorok, a makettek vagy a vitorlás szimulátor, de 30 másodpercnél tovább nem tudják lekötni az embert ezek sem. A sok ismétlődés ellenére egy-két írás is jól sikerült, különösen a legnagyobb baleseteket bemutató táblán voltak érdekes információk.

Ha kibírtad eddig és nem lett eleged a sok fanyalgásból, jöjjön a lényeg. A kilátóból a táj gyönyörű, tényleg még tovább emeli a magaspart alapból remek adottságait:

Mi a konklúzió? Nem tudom. Talán, hogy ne építs múzeumot, ha nem akarsz vele foglalkozni. Elég egy kilátó, ahhoz csak szép táj kell, kreativitás kevésbé.

Aki a látványért nem sokallja az 1500 Ft-ot, annak mindenképp érdemes befizetnie, a többieknek ajánlom a kilátást a magaspartról. Ha eltakarítják a rozsdás undormányt, az is hasonló élményt ad.

Mást is érdekelhet? Oszd meg velük!
Hasonló jóságok: