Csoda a semmi közepén: A salföldi Pálos kolostor – képes túrabeszámoló

A salföldi Pálos kolostorrom kedvelt úticél a Balaton-felvidéken, mivel könnyen és több irányból is meg lehet közelíteni.

Mi Ábrahámhegyről, a Coop-tól indultunk. Innen nagyjából 2-2,5 km-t kell gyalogolni, hogy eljussunk a célig. A túrát két szakaszra lehet osztani:

 

Az első szakasz Ábrahámhegy szőlőültetvényei között erős emelkedőn vezet végig. Bár jó időben megerőltető a hosszú kaptató, a látvány mindenért kárpótol.

A második szakasz kezdetét az Erdei “mini” múzeum jelzi. A mellette látható táblán lévő kolostorrom távolság senkit ne tévesszen meg – sokkal közelebb van a cél, mint ahogy azon jelzik.

Az erdős rész már sokkal gyerekbarátabb, mint az első szakasz. Kellemes, nézelődős tempóban sem tart fél óránál tovább, hogy eljussunk a célig. A piros jelzésre viszont figyeljük – elég könnyű szem elől téveszteni.

Ha ezt az épületet látod, megérkeztél a célhoz 🙂
A kolostor nem mai darab, pontos építési dátumot nem is tudunk kapcsolni hozzá. Egy biztos: 1263-ban már állt, ez az első írásos emlék róla. Forrás: wikipedia.org

A pálos rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend. A rend története Özséb esztergomi kanonokhoz kapcsolódik – Özséb minden vagyonát a szegények között osztotta szét, aztán remeteségbe vonult, ahol látomása volt és megkezdte a magyar remeték egyesítését. Ez sikerült is neki, a pápa pedig jóváhagyta a rend megalakulását.

A rend története felemelkedések és hanyatlások egész sora. A török megjelenéséig a remeték száma és a rend vagyona folyamatosan gyarapodott, sőt több európai országban is megjelentek: Lengyelországban (itt van ma a központjuk), Horvátországban.

A jó öreg törökök okozták a kolostor vesztét is. Bár már megjelenésük előtt elnéptelenedett néhányszor, a pálosok mindig visszatértek, átépítettek és folytatták sajátos életüket.

Bár 500 éve üresen áll, az épület egyes falai mégis viszonylag jó állapotban maradt fenn az utókor számára.

Sokat segített a nagyjából 50 éve történt felújítás, amit 9 éve még tovább vittek.

Ahogy Pázmány Péter mondta: “Ha tudni akarod az ország sorsos állapotát, tekints Remete Szent Pál Rendjére. Ha számukat fogyni látod, tedd meg, hogy az országnak is rosszul áll a szénája.De ha őket növekedni látod, tudnod kell, hogy az ország is felemelkedőben van!

Egészen találó hasonlat, hiszen a Pálos Rend a török uralom, valamint a habsburgok (II. József) alatt esett vissza.  Később a kommunisták tiltották be, majd a rendszerváltás után engedélyezték újra működésüket.

Jelenleg 22 tagjuk van Magyarországon. Ennek továbbgondolása legyen az Olvasó feladata 😉

Mást is érdekelhet? Oszd meg velük!
Hasonló jóságok: