IX. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor 2019 – Balatonakali

Időpont
2019/03/29 - 2019/03/30
Egész napos

Helyszín
FÉK Üzletház, Balatonakali

Azok közül, akik gyakrabban böngészik településünk honlapját, talán már többeknek szemet szúrt, hogy az idei bor napja mandulavirágzáskor elnevezésű rendezvény két hétvégén is megrendezésre kerül…

…és valóban, a hír igaz, nem elírás!

Az elmúlt évek sikeres rendezvényein felbuzdulva, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel az idén két hétvégén is nyitott pincék várják a Fenye- és Les-hegyre kirándulókat.
A program mindazonáltal a szokásos mederben zajlik majd, elöljáróban: mindkét pénteken a szakmáé-ismeretterjesztésé a főszerep, hisz előadások zajlanak a szőlő-bor, a mandula, valamint a helyi értékek témakörökben.

Március 29-én pénteken nyitnak kiállításaink, melyek során ezúttal a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör alkotásait, és Nesó Sándor, a népművészet mesterének pásztorfaragásait csodálhatjuk meg a Művelődési ház nagytermében, illetve a Mag-Tár-Házban. Ezek mellett a helyi szőlészet és borászat tárgykultúrájának felvillantása, továbbá a Balaton-felvidéki szőlőhegyeket bemutató fotótárlat teszi még színesebbé a rendezvényt. Persze ezúttal sem maradhat el a mandulás sütemények versenye sem!
Ahogy fentebb írtuk, mindkét szombaton a szokásos módon a nyitott pincéké a főszerep, ám a második hétvége szombatján mindez új kísérőrendezvényekkel is bővül, méghozzá előreláthatólag majd a Nagymocsár területén (a Hóvirág utcai közkúttól a Fenye-hegyre tartó út jobb oldalán önkormányzati kezelésben lévő füves területen) zajló solymász, valamint pásztorkutya bemutatókkal (melyben a kutyák még birkaterelési ügyességükről is tanúbizonyságot tesznek), melyeket természetesen igyekszünk úgy időzíteni, hogy azokat vagy a szőlőhegyre menet, vagy onnan hazafele tartva útba ejthesse a borozni vágyó közönség is.
A második hétvégén a Nemzeti Park szakértő felügyelete mellett akali gyermekek segítségével egy remek kis természetvédelmi program zajlik, ugyanis a Fenye-hegyen fészkelő gyurgyalagok lakóhelyéűl szolgáló partfalat fogjuk megtisztítani, megújítani, hogy a hamarosan visszaérkező színpompás madarakat otthonos körülmények fogadják.
A szombati napot – április 6-án – településünk lüktető faluközpontjában, a termelői piac standjaival körülvett Fék Üzletház szomszédságában kialakított téren kívánjuk megkoronázni egy operett előadás keretében.
Bízunk benne, hogy mind a helyi lakosok, mind a hozzánk látogató érdeklődők tetszését el fogja nyerni a program két hétvégessé bővítése, bízunk a jó időben és a sok-sok mandulavirágban!

A program még szervezés alatt, hamarosan jelentkezünk a pontos információkkal!

Forrás: balatonakali.hu

Mást is érdekelhet? Oszd meg velük!
Hasonló jóságok: