Bortúra a csopaki borvidéken (Petrányi Pince) 2019 – Csopak

Időpont
2019/04/27 - 2019/04/28
09:00 - 15:00

Helyszín
Petrányi Pince, Csopak

Borban az igazság! – Túrasorozat 4. állomás Balatonfüred-csopaki borvidék (Petrányi Pince)

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Csopak szívében található Petrányi Pincében.
Könnyed balatoni gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk a Petrányi Pince varázslatos hangulatú kóstolóteraszán.
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com

Találkozó:
Április 27-én, szombat reggel 09:00-kor találkozunk a balatonarácsi vasútállomás parkolójában
Cím: 8230 Balatonarács, Lóczi Lajos út 21.
Budapestről 2 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M7 – 71-es út – Balatonalmádi – Balatonarács/Balatonfüred

Túraútvonal:
Szombat: Balatonarács Vasútállomás – Koloska-völgy – Lóczy barlang – Jókai kilátó – Tamás-hegy – Balatonarács Vasútállomás
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=tsxvxjsfsobyijwi
Vasárnap: Vörös-kő bánya tanséta és Köcsi-tó tanösvény
Somlyó-hegy – Szabadság-kilátó – Nagy-kő orra – Köcsi-tó – Gyermektábor – Somlyó-hegy
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Petrányi Pince, https://www.petranyipince.hu/
6 tételes kóstoló: Olaszrizling 2016, Tramini 2017, Kódex Olaszrizling 2016, Furmint 2015, Rosé Cuvée 2017, Syrah 2015
Petrányiék, amihez nyúlnak, azt szívvel és maximalizmussal teszik. Legyen szó akár hivatásukról, akár hobbijukról, a vitorlázásról, akár szerelmükről, a csopaki birtokról. Petrányi István és felesége Piroska, az ezredforduló táján egy napsütéses, nyári napon véletlen-szülte, spontán sétát tett fenn, a Szitahegyen. Gyurgyalagok az égen, mandulafák a dombon, erdőalja és igézően pazar kilátás. Ez a séta elég is volt arra, hogy a házaspár szíve örökre a Szitahegyen ragadjon. A romantikus séta közben gyorsan telt az idő. Leültek egy ponton, kéz a kézben, s figyelték, ahogy a nap körbejárja a domboldalt. „Ide szőlőbirtok kell.” – határozták el együtt.
• 2000 – A 3,5 ha-os szőlőbirtokhoz megépül a pince, a szekszárdi Heimann Ferenc tervei alapján, de az első szüretelt gyümölcs még a falu másik végén kerül préselésre, egy addigra neves csopaki pincénél: a dugókon is Jásdi István neve szerepelt.
• 2001 – Elkészül a Petrányi Villa, melyet Mueller Éva, Ybl-díjas építész tervezett.
• 2003 – Az első Petrányi borok megjelennek a piacon kereskedelmi forgalomban is.
• 2008 – A Dunántúlon legendásan jó fehérboros évjárat, melyből egy azóta is egyedülálló különlegesség, egy olaszrizling-aszú is letöltésre került, korlátozott palackszámban.
• 2009 – a Villa alatti rizlingtábla helyére új szőlőfajta kerül, melyet Syrah-nak hívnak. A rizling pár méterrel arrébb, a bekötőút túloldalára kerül átoltásra, szelektált, öreg tőkék oltócsapjaival (a régi rizling utolsó bora Finálé néven került forgalomba).
• 2012 – palackba kerül az első syrah bor. A siker nagyon meggyőző, fontos hivatkozási alapja lesz a cabernet is a csopaki vörösboros hagyományok újra értelmezésében. Készül egy nagyon testes, erős, „díjmágnes” rizling is a meleg évjáratból, a muskotály az MTA Bora címet nyeri el ebből az évből.
• 2013 – Miközben lepalackozzák első csavarzáras borukat, a pince (s a későbbi borterasz) feletti tiszta tramini ültetvény fele átoltásra kerül.
• 2015 – Herczeg Ágnes (nemzetközi borakadémikus) tanácsadója lesz a pincének és megnyitja kapuit a panorámás Petrányi Borterasz.
• 2018 – a megújulás éve. – Borász poszton csatlakozik a szakmai csapathoz a badacsonyi Bakó Ambrus.

Szállás:
Panzió és Konferenciaközpont 40 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló (St. Donat vagy Tamás Pince) és szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap estig):
A 2 napos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő. Borkóstoló 8 tételes 5.000 Ft, a szombat esti vacsora 3.000 Ft és szállás díj 7.000 Ft (amely tartalmazza a vasárnapi reggelit is)
Összesen: 15.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2019 évi helyszínei és időpontjai:
Mátrai borvidék Február 16-17. Magna Mátra és a Tőkések, Gyöngyöspata
Szekszárdi borvidék Március 16-17. Tűzkő Birtok, Bátaapáti
Balaton-felvidéki borvidék Április 06-07. Pálffy Pince, Köveskál
Balatonfüred- Csopaki borvidék Április 27-28. Petrányi Pince, Csopak
Badacsonyi borvidék Május 11-12. Málik Pince, Badacsony
Etyek-Budai borvidék Június 01-02. Lics Pince, Pákozd
Móri borvidék Június 22-23. Csetvei Pincészet, Mór
Badacsonyi borvidék Szeptember 07-08. Válibor, Badacsonyőrs
Balatonboglári borvidék Szeptember 28-29. Légli Szőlőbirtok, Balatonboglár
Balaton-felvidéki borvidék Október 26-27. Sabar Borház, Káptalantóti
Mátrai borvidék November 09-10. Dubicz Borászat, Gyöngyös
Tokaji borvidék November 30-December 01. Sanzon Tokaj, Erdőbénye
További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206

Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Szombat esti vacsora serpenyős kacsamáj mini patisszonnal és savanyított vegyes zöldségekkel.
Aki vegetáriánus, tájékoztasson minket email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!

Esemény FB linkje:
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy “Ott leszek”, akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Balatonfüred-csopaki borvidék:
Magyarország egyik kiemelkedő minőségi borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza, és ahol a szőlőművelés első írásos emlékei egyben a magyar szőlőművelés kezdeteiről is tanúskodnak. E történelmi borvidék a Balaton észak-keleti részén, a tóval párhuzamosan húzódó hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek, medencék oldalain terül el. A balatonfüredi térség jelentősége akkor kezdett nőni, amikor 1211-ben a Tihanyi Apátság tulajdona lett. A papoknak, szerzeteseknek köszönhetően a szőlőművelés és a borászat színvonala évtizedekkel megelőzte más tájak fejlődését. A török idők visszavetették, a XVIII. században azonban ismét fellendülés következett. A XIX. század közepére pedig Balatonfüred már a Balaton legfontosabb városa lett, ahol az ország előkelőségei bálok, ünnepek alkalmával találkoztak, s mulattak a kiváló fehér borok társaságában. Ma is Balatonfüred a borvidék központja, és 1987 óta a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” cím birtokosa.
A borvidék összterülete: kb. 6445 ha. Hegyközségi tagok 500 m2 feletti szőlőterülete: kb. 2143 ha. A borvidékbe tartozó települések száma: 24, a nyilvántartott pincészetek száma: 62.
Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly
Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
A terület éghajlata szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, majd a nem túl forró, de hosszú nyár, s a többnyire hosszú, derűs, száraz ősz. Az évi középhőmérséklet 10 C° körüli; a napsütéses órák száma meghaladja a kétezret. A Balaton víztükre megsokszorozva veri vissza a napsugarakat, ez kedvezően befolyásolja az éghajlatot, mediterrán mikroklímát teremt a tó környékén.
A borvidék talaja rendkívül változatos. Előfordulnak a fillitpalán, permi vörös homokkövön, triász-mészkövön, dolomiton, bazalton, bazalttufán létrejött talajok, de megtalálhatók a pannonagyagon és homokon, márgán és löszön kialakult rendzina és erdőtalajok is. Főként Balatonfüreden és környékén jellemző a feltűnő vörös szín, mely a permi vörös homokkő magas vasoxid tartalmáról árulkodik.
A Balatonfüred-Csopaki Borvidék változatos talaján sokféle szőlőt termesztenek. Némelyeket nagyobb mennyiségben, másokat csupán az érdekesség kedvéért, illetve kísérleti jelleggel. A Balatonra néző, déli- délkeleti fekvésű szőlőtáblákban a tó kedvező fény- és hőgazdálkodásának köszönhetően kiváló minőségű gyümölcsök érnek. Elsősorban fehér borszőlő fajtákat telepítettek, de némely pincészetek, főként a Tihany környéki ültetvényeiken, igazán ízletes vörösbort adó fajtákat is termelnek.
A borvidéken alapvetően két borstílust szokás megkülönböztetni. A Balatonfüreden és környékén készített borok testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakt tartalommal és alkohollal, míg a csopaki borok tartózkodóbbak, kecsesebbek, finom illattal, zamatokkal.

Forrás: facebook.com

Mást is érdekelhet? Oszd meg velük!
Hasonló jóságok: